Capaciteit airco berekenen
Wanneer u kiest voor een airco is het van belang dat de capaciteit aansluit bij uw ruimte. Wanneer u een te geringe capaciteit heeft zal de airco niet optimaal het klimaat aanpassen, overcapaciteit daarentegen kan onprettig aanvoelen. Uiteraard kunnen wij u adviseren over welk koelvermogen bij uw ruimte past, echter kunt u ook het benodigde koelvermogen redelijk eenvoudig zelf berekenen.
Capaciteit airco berekenen
Hieronder rekent u in drie stappen uit wat uw beoogde koelvermogen zou moeten zijn.
Stap 1: De inhoud van de ruimte
Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte).
Bijvoorbeeld: De woonkamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3.
Stap 2: De Vermenigvuldigingsfactor
Al naar gelang de kenmerken van de ruimte gebruikt u een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50.
Vermenigvuldigingsfactor 30: Deze factor staat voor goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen. De ruimte blijft in de zomer koel en er zijn weinig warmtebronnen aanwezig.
Vermenigvuldigingsfactor 40: Deze factor staat voor een redelijk geïsoleerde ruimte. De ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig. Denk hierbij aan appratuur zoals computers en printers.
Vermenigvuldigingsfactor 50: Deze factor staat voor ruimtes als zolderverdiepingen, ruimtes met een plat of schuin dak. Veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kiest u voor de hoogste factor.
Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud met de factor
Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dit met de gekozen factor uit stap 2.
Bijvoorbeeld: De ruimte is 60 m3 en de ruimte staat gelijk aan factor 40.
60m3 x factor 40 = 2400 W oftewel 2,4 kW. Om de ruimte goed te kunnen koelen heeft u een airco nodig met een vermogen van 2,4 kW. De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft.
Koelvermogen in BTU
Naast het koelvermogen uitgedrukt in kilowatt is ook de term BTU gebruikelijk. BTU staat voor ‘Britisch Thermal Units’. 1 kilo Watt is gelijk aan 3412 BTU. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid energie die nodig is om 1 Engels pound (0,454 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen.
Wat maakt de warmtepomp duurzaam?
Nederland wordt steeds duurzamer. Zo is een van de doelen van de overheid om alle woningen in het land gasvrij te maken. Dit doel kan bereikt worden door middel van een warmtepomp: een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Maar wat maakt deze pomp nu eigenlijk zo duurzaam? Wij leggen het uit!
Een Airco is ook 'Gewoon een Warmtepomp'
Klopt, je hebt eigenlijk twee soorten warmtepompen
Lucht/Lucht Warmtepompen (Airco's) en Lucht/Water Warmtepompen
Lucht/Lucht Warmtepompen produceren warme, of omgekeerd, koude lucht.
Elektriciteit in plaats van gas (van het gas af)
Natuurlijk is het grootste voordeel van een warmtepomp in tegenstelling tot een traditionele cv-ketel, dat hij geen gas gebruikt, maar elektriciteit. Aan de ene kant kan het stroomverbruik in sommige huishoudens dan wel verdubbelen, maar dat betekent niet dat de warmtepomp slecht is voor het milieu. Het gasverbruik dat hiermee bespaard wordt is namelijk veel meer belastend voor het milieu. De CO2-besparing bij een hybride warmtepomp is 35%, en dat van een
volledig elektrische warmtepomp is zelfs 60%. Niet alleen is de switch van gas naar elektriciteit goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het gas is namelijk een stuk duurder dan de elektra. Als u zonnepanelen heeft bent u zelfs helemaal duurzaam bezig. Dan wekt u namelijk zelf de stroom op die de warmtepomp nodig heeft. Hoog rendement
Een warmtepomp maakt gebruik van een natuurkundig proces om de warmte die zich in de buitenlucht bevindt te verplaatsen naar binnen. Er is slechts elektriciteit nodig om het process in werking te zetten en de energie rond te pompen. Voor elk deel elektra dat hiervoor nodig is worden er vier delen energie uit de buitenlucht gehaald. In andere woorden, voor 1 kWh stroom die gebruikt wordt komt 5 kWh warmte vrij. Ook al gaat het verbruik van uw elektriciteit flink omhoog wanneer u een warmtepomp aan zou schaffen, u zou nog altijd meer energie uit de buitenlucht halen. Dit maakt de installatie van een warmtepomp het wel waard.
Uw huis verduurzamen met een warmtepomp
In Nederland zijn helaas nog niet alle woningen geschikt voor een warmtepomp. Zo moet de isolatie in huis bijvoorbeeld goed zijn wil de pomp effect hebben. Huizen die in de laatste 15 jaar gebouwd zijn, zijn in de meeste gevallen voorzien van een goede isolatie. De warmtepomp is het meest geschikt voor vloerverwarming. Dit is namelijk een vorm van lage-temperatuurverwarming waar de warmtepomp ideaal voor is. Bent u benieuwd of de warmtepomp geschikt is voor uw woning? Neem dan contact met ons op en wij kijken samen met u wat de mogelijkheden zijn.